Cikkek a(z) Antioxidáns és Antioxidáns kategóriából
Az antioxidáns egy olyan stabil molekula, amelynek szerepe az emberi szervezetre káros szabadgyökök semlegesítése. Egy oxidációs folyamatot gátló vegyület, amely sejtjeink és testünk “rozsdásodását”, korai elöregedését hivatott megakadályozni. Bizonyos antioxidáns típusokat (enzimek, koenzimek) az emberi szervezet is elő tud állítani, ám nagy szükség van a táplálék útján bevitt antioxidánsokra is (pl. C-vitamin).
A ribizli antioxidáns tartalma
A mai kor embere valami ok folytán nem lelkesedik a ribizliért. Van, akit a savanykás íz, van, akit az apró magvak tartanak vissza attól, hogy rendszeresen fogyasszák ezt a kiváló gyümölcsöt. Pedig magas C-vitamin tartalma van e kis bogyós gyümölcsnek. Épp ezért nem elhanyagolható a ribizli antioxidáns tartalma. A népi orvoslás…
Antioxidáns paradicsom
Az egyik legkedveltebb, világhírű zöldség a paradicsom. Amerikából indult hódító útjára. Fogyasztását mindig is ajánlották, hisz nagyon egészséges, és nem utolsósorban finom is. Kutatók nemrég felfedezték, hogy a paradicsomban található likopin sokkal erőteljesebb antioxidáns, mint a C- vagy E- vitamin. Ezért jótékony hatású antioxidáns a paradicsom. Az antioxidáns paradicsom tízszer…
Antioxidáns védelem
A szervezetünket ért támadások kivédése érdekében működik az immunrendszerünk. Segít megvédeni szervezetünket a kórokozóktól, vagy épp legyőzni kisebb fertőzéseket. Amennyiben valahol rés lesz ezen a pajzson, sokkal könnyebben betegedhetünk meg. Nagyon sokat segíthetünk, ha egészségesen táplálkozunk, vagy ha antioxidáns védelem segítségével támogatjuk szervezetünket. Az antioxidáns védelem azt jelenti, hogy a…
Az antioxidáns veszélyei
Tény, hogy szervezetünk működéséhez sok vitaminra és ásványi anyagra van szükség. Ám létezik egy bizonyos határ, ami már egészségtelen. A túl sok mesterséges vitamin bejuttatása nemhogy egészséges, hanem káros a szervezetre. Az antioxidáns veszélyei közé sorolhatjuk a túlzott vitaminfogyasztást. Főleg a zsírban oldódó vitaminok okozhatnak komoly problémákat. Az antioxidáns veszélyei nem…
Antioxidáns vizsgálat
Mikor szervezetünket egy betegség támadja meg, gyakran több vizsgálaton is kell részt vennünk, mint például vér- vagy székletvizsgálaton. Nagyon ritka az, hogy valakinek eszébe jusson az antioxidáns vizsgálat. Pedig egy ilyen egyszerű, fájdalommentes vizsgálatból rengeteg minden kiderülhet. Mivelhogy antioxidánsoknak a vitaminok minősülnek leginkább, így egy olyan vérvizsgálat, amely kimutathatja a…
Antioxidáns teszt
Szervezetünkben a káros hatások miatt egyre nő a szabadgyökök szintje. Sajnos nem viszünk be annyi antioxidánst szervezetünkbe, amennyi segítene megkötni a szabadgyökök mennyiségét. Azt, hogy milyen mértékben van antioxidáns a szervezetünkben, egy antioxidáns teszt mutathatja ki. Ilyen speciális tesztcsíkot kaphatunk már a patikákban is, amit akár mi magunk otthon is…
Antioxidáns, fehérjék okozta károk helyreállítására
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek a növényi és állati szervezetekben találhatóak meg. Legfőbb szerepük az, hogy megszüntessék a szabadgyökök által okozott károsodásokat. Vannak olyan fehérjék, amelyek hatására elszaporodnak a szabadgyökök. Az antioxidánsoknak ebben az esetben nagyon nagy szerepük van, hisz ha felborul az antioxidánsok és szabadgyökök közti egyensúly, az olyan…
Antioxidáns növelés
Az antioxidánsok létfontosságú szerepet töltenek be a szervezet működésében, ezért nagyon fontos, hogy naponta elegendő antioxidánshoz jussunk. Manapság léteznek antioxidáns szint mérőműszerek, melyeket be is lehet szerezni, illetve szakértőt is hívhatunk, hogy megállapítsa ezt az értéket. Ha odafigyelünk az apróbb jelekre, mint pl. az immunrendszer gyengülése, fáradékonyság, gyengeség, arra következtethetünk,…
Antioxidáns napi szükséglet
Az antioxidáns napi szükséglet, a szakértők szerint, legalább 5000 ORAC értékű élelmiszer bevitele. Ez azt jelenti, hogy naponta fogyasztanunk kellene pl. 100 g aszalt szilvát, esetleg 5 kg sárgabarackot, 200 g mazsolát, 500 g málnát, vagy számtalan más élelmiszert, attól függően, hogy milyen magas antioxidáns tartalommal bírnak. Az antioxidáns napi…
Fekete áfonya, antioxidáns gyümölcsként
Az antioxidánsok nagyon fontos szerepet töltenek be az öregedés és a betegségek megelőzésénél, ugyanis védik a sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól. Köztudott, hogy a legtöbb antioxidánst az aszalt szilva után a bogyós gyümölcsök tartalmazzák. A sorban a mazsola után rögtön a fekete áfonya következik, amely hegyvidéken, magas völgyekben fordul elő…
Legutóbbi hozzászólások