Cikkek a(z) Antioxidáns és Antioxidáns kategóriából
Az antioxidáns egy olyan stabil molekula, amelynek szerepe az emberi szervezetre káros szabadgyökök semlegesítése. Egy oxidációs folyamatot gátló vegyület, amely sejtjeink és testünk “rozsdásodását”, korai elöregedését hivatott megakadályozni. Bizonyos antioxidáns típusokat (enzimek, koenzimek) az emberi szervezet is elő tud állítani, ám nagy szükség van a táplálék útján bevitt antioxidánsokra is (pl. C-vitamin).
Antioxidáns gyógynövény
Az antioxidáns gyógynövények skálája igencsak széles, ezért bőven válogathatunk közülük. Az egyik ilyen antioxidáns gyógynövény az árpa. Az árpa igen gyakori gabona, évente nagyon sokat termesztenek belőle. Főként takarmányként hasznosítják, viszont tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Az árpát antioxidánsként leginkább rákos megbetegedésre és fekélyek, sebek kezelésére használják. Nagyon sok A-…
Antioxidáns gyümölcsök, zöldségek
Az antioxidáns gyümölcsök, zöldségek fogyasztása nagyon fontos azért, hogy megőrizzük az egészségünket. Az antioxidáns bevitele a szervezetbe legnagyobb mértékben akkor teljesíthető, ha nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ez azért fontos, mert az antioxidánsok megölik a szabadgyököket, ezáltal nem károsodnak a sejtjeink, így csökken a rákos megbetegedés kockázata. Antioxidáns gyümölcsök:…
Antioxidáns gyümölcsök pozitív tulajdonságairól
Antioxidáns gyümölcsök alatt azokat a gyümölcsöket értjük, amelyek olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek antioxidánsként viselkedve elpusztítják a szabadgyököket. Az egyik ilyen antioxidáns gyümölcs a sárgadinnye. A sárgadinnye számtalan jó tulajdonsággal bír, szinte gyógynövényként tartják számon, nagyon sok béta-karotint, A-vitamint tartalmaz, amelyek kiváló antioxidánsok. Az antioxidáns gyümölcsök közül kiemelkedő még az áfonya….
Antioxidáns italok
A mindennapi életben a felgyorsult, túlhajszolt, stresszes életmód, a helytelen táplálkozás egyre nagyobb problémát okoz az emberiség számára. Ezért fokozottabb figyelmet kell fordítanunk az emberi szervezet egészségesebb életformájára. Meg kell találnunk az összhangot a táplálkozás és a mozgásigény között. Az antioxidáns italok hozzájárulnak az emberi szervezet ellenálló-képességének megőrzéséhez és fokozásához. A…
Antioxidáns fajták
Az antioxidánsok létfontosságúak egészségünk szempontjából. Sokféle antioxidáns fajtát ismerünk. Fontos, hogy minél többet bevigyünk az étrendünkbe egészségünk megőrzése végett. Antioxidánst tartalmaz például a szelén, mely főként a halakban, a tenger gyümölcseiben és húsfélékben található meg, és az anyagcsere folyamatában van fontos szerepe. Más antioxidáns fajtát tartalmaznak a vitaminok. Az idegrendszer…
Értékes fűszerünk: az antioxidáns fahéj
A sejtek működése közben szabadgyökök termelődnek, amelyek káros hatással vannak a szervezetre. Ezeket a szabadgyököket meg kell semmisíteni, ezért felelősek az antioxidánsok. Ha a szervezet nem jut elegendő antioxidánshoz, ezt pótolhatjuk más úton is, pl. étrendünkbe iktatva. Többek közt a fahéj antioxidáns tartalma is nagyon magas. Antioxidánsok a fahéjban igencsak…
Antioxidáns zöldségek
Az antioxidáns tartalmú zöldségek rendkívül jó hatással vannak az emberi szervezetre, mivel nagyban javítják az egészségi állapotot. Az antioxidánsokat érdemes alkalmazni fertőzések, gyulladások kezelésére, ugyanis megakadályozza a vírusok és baktériumok sejtfalhoz való tapadását. A leghasznosabb, ha természetes formában juttatjuk a szervezetbe, pl. antioxidáns tartalmú zöldségek fogyasztása által. Antioxidánsok a zöldségekben…
Az antioxidáns jelentősége az egészségre nézve
Világunkban egyre jelentőségteljesebben érik olyan hatások az emberi szervezetet, melyek károsan befolyásolják az egészségi állapotot, felgyorsítják az öregedést, gyengítik az életminőséget. Az élő szervezetben, illetve táplálékban természetes vagy mesterséges vegyületek formájában megjelenő antioxidáns megvédi a legyengült szervezetet. Az antioxidáns jelentősége abban áll, hogy az élő sejtek energiatermelő szervecskéiben keletkező sejteket…
Antioxidáns fűszerek
Korunk társadalmának legnagyobb problémája a népbetegségek – daganatos megbetegedések, cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek stb. – elleni küzdelem. Ennek egyik hatékony módszere az anitoxidáns fűszerek rendszeres használata. Ilyen fűszer pl. a gyömbér, fahéj, kakukkfű, kurkuma, hogy csak néhányat említsünk közülük. Hazánkban nagyszámban megtalálhatók és beszerezhetők ezek a csodanövények, ezért ki kell…
Antioxidáns dohányosoknak
A dohányzásnak számos negatív hatása ismert, ezért a dohányosoknál – beleértve a passzív dohányosokat is – nagyobb a rizikófaktor a megbetegedések terén. A káros oxidatív folyamatok elkerülése érdekében szükséges az antioxidáns bevitele dohányosoknak, és különösképpen oda kell figyelniük az elveszett vitaminok kellő pótlására. Legtöbb vitamint természetes úton is bevihetjük a…
Legutóbbi hozzászólások