Cikkek a(z) Antioxidáns és Antioxidáns kategóriából
Az antioxidáns egy olyan stabil molekula, amelynek szerepe az emberi szervezetre káros szabadgyökök semlegesítése. Egy oxidációs folyamatot gátló vegyület, amely sejtjeink és testünk “rozsdásodását”, korai elöregedését hivatott megakadályozni. Bizonyos antioxidáns típusokat (enzimek, koenzimek) az emberi szervezet is elő tud állítani, ám nagy szükség van a táplálék útján bevitt antioxidánsokra is (pl. C-vitamin).
Szükséges az antioxidáns a gyerekeknek?
Az ember életében is elérkezik a gyerekvállalás ideje, és mikor megszületik a baba, minden más háttérbe szorul. Egy szülő számára gyereke válik a legfontosabbá a világon, ezen belül pedig az egészsége. Mindig aggódunk, hogy nehogy bármi baja essen, vagy beteg legyen. Ezért már az antioxidáns a gyerekeknél is fontos szerepet…
Az antioxidáns források védelme az emberi szervezetre
A vajat, ha szobahőmérsékleten tároljuk, kitesszük annak a veszélynek, hogy elromlik – ennek a romlásnak a magyarázata egy egyszerű kémiai reakció. A folyamat során a vaj oxigénnel találkozik, és ennek hatására oxidálódik, ekkor beszélünk avasodásról. Testünkben is végbemegy az „avasodás”, noha az oxigén a lételemünk. Ennek elkerülése végett antioxidáns források…
Mik az antioxidáns enzimek?
Találunk rengeteg információt (internet, szakkönyv, folyóirat), melyekből olvashatunk az antioxidáns enzimekről, de akár tanulhatunk is róluk a középiskolás kémia- és biológiaórákon vagy egyetemeken. Azonban most próbáljuk kicsit emberközelibb módon fejtegetni, hogy mik is az enzimek, és milyen hatással vannak szervezetünkre. Az enzimek olyan anyagok, melyek segítenek gyorsabbá tenni olyan, a…
Egészséges édesség: az antioxidáns csokoládé
Kezdjük rögtön egy találós kérdéssel: Finom, sokak kedvenc csemegéje, nem hizlal, méregtelenít, és hihetetlenül egészséges – mi az? Vajon létezik ez az értékes édesség, amiről a fejtörő szól? Hát persze! Ismerkedjünk meg az antioxidáns csokoládéval! A csokoládé az egyik legkedveltebb édesség napjainkban, de sokak szerint nem egészséges, elveszi a gyerekek…
Az antioxidáns anyagok szerepe
Először meghatározzuk, hogy mik is az úgynevezett antioxidánsok, utána beszélhetünk az antioxidáns anyagokról. Az antioxidánsok az oxidációtól védik szervezetünket, mely folyamat során öregszünk, és ezen antioxidánsok bevitelével egészségesebbek maradhatunk életünk végéig. Több fajtája létezik ezeknek a kissé viccesen nevezett „antimicsodáknak”, amelyek közösen harcolva legyőzik a szabad gyökök ránk gyakorolt káros…
Segíthet az antioxidáns a rák ellen?
Az oxidáció folyamán a sejtek szétesnek, és károsodnak a szövetek, amely ha nagy mennyiségben történik, már betegségről beszélünk. A rák is az oxidáció egyik következménye, az a súlyos betegség, amikor a szabad gyökök megtámadják a sejteket, és a sejtmagba jutnak. Az antioxidáns a rák ellen is védelmet nyújt. Védenünk kell…
Szervezetünk rozsdásodása ellen: antioxidáns tartalmú gyümölcsök
Az antioxidáns tartalmú gyümölcsök fogyasztása fontos az emberi szervezetnek, ennek megértéséért lássuk, milyen folyamat zajlik testünkben. Amikor egy bizonyos anyag oxigénnel lép reakcióba, tudományosan oxidációnak nevezzük. Vegyük példaként az oxigén reakcióba lépését a vassal, amely során rozsda keletkezik. Az emberi szervezetben sincs ez másként, mivel az oxigén a légutakon és…
Antioxidáns vitaminok
Felnőttkorban gyakran már nem elégséges a megszokott dózisú vitaminokat beszednünk, mivel legtöbbjükben nem találhatóak meg a megfelelő mennyiségű antioxidáns vitaminok. Ilyenek például az agyműködésre oly jó hatással bíró E- és C-vitamin, az alfa-liponsav és a Q10 koenzim. Kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik csak multivitamint szedtek, idős korukra csökkentek a…
A szelén
A kutatók több különböző betegségben szenvedő embert megvizsgáltak, és valamennyiüknél alacsony szelénkoncentrációt mértek. Megfigyelték, hogy szelénpótlás következtében erősödik az immunválasz, csökkennek bizonyos betegségek tünetei. Arra a következtetésre jutottak, hogy a szelén az immunrendszert erősíti, sőt antioxidánsként véd az emésztőrendszeri, valamint a tüdő és prosztatarák ellen. A szelén hozzájárul a zsírsejtek…
Az antioxidáns szint
Optimális esetben a szabadgyök és antioxidáns szint egyensúlyban van, vagy az utóbbi javára billen át a mérleg nyelve. Ezzel az állapottal sajnos egyre ritkábban és egyre kevesebb ember büszkélkedhet, ugyanis annyira sok káros környezeti hatás éri szervezetünket, hogy az már önmagában elég lenne ahhoz, hogy jelentősen megnőjön a szabadgyökök száma….
Legutóbbi hozzászólások