Hírek antioxidáns és Antioxidáns témában
Miben segít az antioxidáns étel?
Az antioxidáns étel nagyon sokat segíthet nekünk abban, hogy megőrizhessük egészségünket, fiatalságunkat, ideális testalkatunkat. Nagyon fontos mindenki számára az egészséges étkezés, hiszen senki sem szereti a túl korán megjelenő ráncokat, a cukorbetegséggel járó inzulininjekciókat, a rákkal járó kemoterápiát, a korai halál lehetőségét. A továbbiakban a szabadgyököket legyőző, fiatalító egészségmegőrző ételekről…
A szabadgyökfogók tulajdonságai
Az antioxidánsok olyan szabadgyökfogók, melyek megkötik a szervezetben található szabadgyököket, meggátolva ezáltal, hogy újabb oxidációs folyamatot indítsanak be. A szabadgyökök ugyanis olyan sejtkárosító folyamatokért felelősek, melyek során egy év leforgása alatt szervezetünk akár három évet is öregedhet, továbbá az idő előrehaladtával szív- és érrendszeri megbetegedések, agyvérzés, infarktus, emésztési problémák és…
Milyen mértékben lelhető fel antioxidáns egy csésze kávéban?
Sokak számára meghökkentő lehet az a tény, hogy a jótékony hatású antioxidáns egy csésze kávéban is megtalálható. Sokat hallunk a kávé és általában a koffein egészségkárosító hatásáról, s keveset előnyeikről, noha előnyből is legalább annyi van, mint hátrányból. A kávé ugyanis rengeteg olyan összetevőt tartalmaz, melyek elősegítik a szervezet helyes…
A D-vitamin
Növényi és állati eredetű provitaminokból állítódik elő szervezetünkben a D-vitamin a koleszterin és a napfény segítségével. Tartós hiánya számos betegség kialakulását vonhatja maga után. Ilyenek a csontritkulás, izomgyengeség, izomgörcs, izomsorvadás, angolkór, az emésztőrendszer és az ízületek megbetegedése, szív- és érrendszeri panaszok. Gyerekeknél lassú növekedést és csontlágyulást figyeltek meg. A D-vitamin…
Az E-vitamin
Azzal a tulajdonságával, hogy könnyen beépül az LDL (ún. rossz) koleszterin molekulába – akadályozván annak oxidációját – az E-vitamin méltán kiérdemli a szívbarát jelzőt. Az antioxidáns vitaminok közül ez az a vitamin, amely jelentős szerepet vállal az érelmeszesedés megakadályozásában azáltal, hogy gátolja a koleszterin oxidációját, és elősegíti annak lebomlását. Az…
Az antioxidánsok hatása
Az életkor előrehaladtával szervezetünkben csökken az antioxidáns termelés, és a termelt antioxidánsok hatása is csökken. Sejtjeink így könnyűszerrel a szabadgyökök prédáivá válhatnak, aminek következtében tovább romlik egészségi állapotunk. Szükség van ilyenkor akár táplálék útján, akár étrend kiegészítők fogyasztásával a kellő mennyiségű antioxidáns bevitelére. Az antioxidánsok hatása nyomon követhető. Azon vidékeken,…
A szelén
A kutatók több különböző betegségben szenvedő embert megvizsgáltak, és valamennyiüknél alacsony szelénkoncentrációt mértek. Megfigyelték, hogy szelénpótlás következtében erősödik az immunválasz, csökkennek bizonyos betegségek tünetei. Arra a következtetésre jutottak, hogy a szelén az immunrendszert erősíti, sőt antioxidánsként véd az emésztőrendszeri, valamint a tüdő és prosztatarák ellen. A szelén hozzájárul a zsírsejtek…
Az antioxidáns szint
Optimális esetben a szabadgyök és antioxidáns szint egyensúlyban van, vagy az utóbbi javára billen át a mérleg nyelve. Ezzel az állapottal sajnos egyre ritkábban és egyre kevesebb ember büszkélkedhet, ugyanis annyira sok káros környezeti hatás éri szervezetünket, hogy az már önmagában elég lenne ahhoz, hogy jelentősen megnőjön a szabadgyökök száma….
Legutóbbi hozzászólások