A „Borban az igazság!” híres közmondásunk helyett sokan a „Borban az egészség!”-et használják, mely – ha jobban megnézzük – nem is annyira alaptalan. Kutatások igazolják, hogy igen nagy mennyiségű antioxidánsok „bújhatnak meg” egyes borokban. Franciaországban azt figyelték meg, hogy ott jóval alacsonyabb a szívkoszorúér-meszesedés és az ebből következő elhalálozás aránya, mint más országokban, noha az ezt kiváltó tényezők aránya ugyanakkora, mint más mediterrán vagy nyugati országban.
A franciák és különböző kutatócsoportok állítása szerint a titok a vörösborban rejlik, amelyből a franciák jóval nagyobb mennyiséget fogyasztanak, mint a világ más országaiban élők. Kimutatták, hogy a jótékony antioxidáns borban található. Ez a vörösborban megtalálható nagy mennyiségű antioxidáns javítja az ott élő emberek egészségét.
Ezekhez az antioxidánsokhoz természetesen más úton is hozzá lehet jutni, de az eredmények azt támasztják alá, hogy a vörösborban található antioxidánsok jótékony hatása, felszívódása és emészthetősége többszöröse a mesterséges úton vagy akár a zöldségekből származó antioxidánsokénak.
Ez nem azt jelenti, hogy mértéktelenül fogyaszthatjuk a vörösbort. Napi 1dl fogyasztása reggel és este ajánlott a jótékony hatás eléréséhez. Az antioxidáns borban található mennyiségével semlegesíti a belekben található méreganyagokat, dúsítja a vért, javítja a vérkeringést, és tisztítja az ereket, meggátolva a szívkoszorúér-meszesedés, érelmeszesedés és a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.