Kutatások szerint a szabadgyökök, ha nagy mennyiségben jelennek meg a szervezetben, daganatos megbetegedést is kiválthatnak, ugyanis nagymértékben roncsolják szervezetünk sejtjeit, rákos elváltozásokat hozván létre. A különböző antioxidánsok daganat elleni, célzott használatával megelőzhető a rákos megbetegedések kialakulása, vagy csökkenthető a már kialakult tumorok fejlődése, továbbterjedése a környező szervekre.
Az antioxidánst tartalmazó anyagok csökkenthetik ezen oxidációs folyamatokat. A kutatások során 120.000 amerikai ápolónő egészségi állapotát vizsgálták, akik között akadtak olyanok is, akik magas antioxidáns tartalmú ételeket fogyasztottak. Az ő esetükben azt tapasztalták, hogy jóval alacsonyabb volt az esélye a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, valamint a daganatos megbetegedések kialakulásának is, mint társaiknál.
Ezután az antioxidánsokat is vizsgálat alá vonták. Legeredményesebbek azok voltak, melyek természetes formában fordultak elő különböző ételekben, mint amilyenek például a mediterrán ételek. A mediterrán térségben élők között nagyon alacsony értékeket tapasztaltak a daganatos megbetegedések mérésekor, ami arra enged következtetni, hogy az általuk fogyasztott ételek, magas antioxidáns tartalmuk miatt, csökkentik a daganatos megbetegedések kialakulásának arányát.
Tehát az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsök, zöldségek, akárcsak a mediterrán étrend alkalmasak a daganatos megbetegedések elkerüléséhez. Ezek az antioxidánsok daganat ellen megtalálhatók a brokkoliban, a káposztafélékben, a vörös borban, áfonyában, spenótban, növényi olajokban, paradicsomban, paprikában, ribizliben, papayában, a citrusfélékben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyes zöldségekben és a zöld teában.