Sok növénynek van antioxidáns hatása, de mindezek mellett nagyon fontos az ezekben fellelhető antioxidáns tartalom, vagyis az ORAC érték. Minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb az adott növény az öregedés lassításában, valamint a betegségek meggátolásában.
Az antioxidáns tartalom(ORAC) minimum napi 5.000 kell legyen ahhoz, hogy biztosítani tudjuk szervezetünk antioxidáns szükségletét. Egyszerű e téren helyesen étkeznünk, hisz a legtöbb antioxidáns megvan a mindennapjainkban. Annyit kell csak tennünk, hogy több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk, valamint nem árt, ha a reggeli kávé vagy az esti üdítő helyett bekortyolunk egy csésze zöld teát, hiszen egy igen erős antioxidánsról van szó.
Vegyük néhány ismert zöldség/gyümölcs antioxidáns tartalmát (ORAC/100 g) nyers állapotban: aszalt szilva – 5.770; mazsola – 2.830; fekete áfonya – 2400; földi szeder – 2.036; kelkáposzta – 1.770; fokhagyma – 1.662; méz – 1.640; eper – 1.540; spenót – 1.260; málna – 1.220; tök – 1.150; kelbimbó – 980; szilva – 949; brokkoli – 890; cékla – 840; avocado – 782; narancs – 750; étkezési paprika – 710; cseresznye – 670; kiwi – 610; hagyma – 450; kukorica – 400; karfiol – 385; burgonya – 300; káposzta – 295; banán – 210; alma – 252; paradicsom – 189; őszibarack – 170.
A fent említett növények csak egy töredéke azoknak, melyekben található antioxidáns tartalom. Figyelnünk kell arra, hogy minél természetesebb ezen növények feldolgozása, annál több antioxidáns vegyület jut be szervezetünkbe. Sajnos napjainkban inkább a túltápozott, gyorsan termett zöldségeket tudjuk beszerezni, de szerencsére található néhány biobolt, ahonnan beszerezhetünk természetes növényeket, valamint ha kertes házunk van, termeszthetjük is azokat.