Az emberi szervezetben az égés során olyan anyagok keletkeznek, melyek káros hatást lennének képesek kifejteni. Nem csak az energiatermelő folyamatok során keletkeznek szabad gyökök, hanem környezetünkből is sok érkezik felénk, melyek többek között a daganatos megbetegedések, az érelmeszesedés, az öregedés okozói. Ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk, az öregedési folyamatok lassuljanak, nagyon fontos, hogy a flavonoidokként is emlegetett anyagokkal megfelelő mennyiségben ellátottak legyünk.
De miben is találhatóak egészen pontosan antioxidánsok, és miként töltik be ezek teljesítménynövelő hatásukat? Az mindenki számára egyértelmű, hogy a rendszeres, intenzív sportoláshoz mindenképpen egészséges szervezetre van szükség. Nem csak a megfelelő zsír-szénhidrát-fehérje mennyiségek nélkülözhetetlenek az általunk megkérdezett sportorvosok szerint, hanem azok a mikrotápanyagok is, melyek antioxidánsként védik az egészséget.
A szervezetben képződő antioxidáns hatású enzimek mellett fontos, hogy az étkezéssel, valamint táplálék kiegészítőkkel bevigyük az A-, C-, E-vitamint, a szelént és a Q10 enzimet. Ezek bármelyikének hiánya nagymértékben csökkenti a teljesítőképességet, aminek pont a növelésére, és a határok kitolására lenne szükség sportolók körében. S itt nem feltétlen csak a hivatásos sportolókat kell megemlíteni, hanem azokat is, akik életmódszerűen odafigyelnek a rendszeres, komfort zónán túli mozgásra.
Fogyókúrák, és a sokszor ezekkel együtt járó hiányos táplálkozás miatt válassza inkább a változatos táplálkozást, és használja ki az antioxidánsok szervezetére gyakorolt pozitív hatásait – akár teljesítménynövelés alkalmával is!